Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ-ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μπορώ να έρθω στην Ελλάδα για έρευνα ή Διδακτορικό;

Οι προϋποθέσεις για αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα για διεξαγωγή έρευνας σε ερευνητικούς οργανισμούς είναι οι εξής:

  • Ο καθορισμένος οργανισμός πρέπει να είναι επίσημα εγκεκριμένος για αυτόν τον σκοπό σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

  • Πρέπει να υπογραφεί σύμβαση υποδοχής, στο οποίο δεσμεύεστε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα έρευνάς σας.

  • Ο ερευνητικός οργανισμός πρέπει επίσης να δεσμευτεί να φιλοξενήσει τον ερευνητή για την έρευνα που έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του οργανισμού.

Ποια είναι η διαδικασία για την απόκτηση και ανανέωση άδειας διαμονής, τόσο για εμένα όσο και για την οικογένειά μου;

Πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περιοχή σας για την απόκτηση της αντίστοιχης άδειας διαμονής.

Η διάρκεια της χορηγούμενης άδειας διαμονής είναι σύμφωνη με τη διάρκεια που αναφέρεται στη σύμβαση υποδοχής που υπογράφετε με τον συγκεκριμένο ερευνητικό οργανισμό. Για την ανανέωση, θα πρέπει να υποβάλετε την αντίστοιχη αίτηση στην ίδια υπηρεσία τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας άδειας.

Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής και, μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, λαμβάνουν άδεια της ίδιας διάρκειας με τη δική σας. Αυτό ισχύει και για τα μέλη της οικογένειας ερευνητή που έρχεται στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει μέρος της έρευνάς του, εφόσον κατέχει ήδη σχετική άδεια διαμονής ερευνητή από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Για την ανανέωση των αδειών διαμονής των μελών της οικογένειάς σας, ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με την ανανέωση της άδειας διαμονής σας.

Είμαι ερευνητής. Μπορώ να υπογράψω συμβόλαιο φιλοξενίας με ερευνητικό οργανισμό;

Οι προϋποθέσεις για αυτό είναι οι εξής:

(α) Το ερευνητικό σχέδιο σας έγινε αποδεκτό από το αρμόδιο όργανο του ερευνητικού οργανισμού, καθορίστηκε ο σκοπός και η διάρκεια της έρευνας, η διαθεσιμότητα των απαραίτητων χρηματοοικονομικών πόρων για τη διεξαγωγή της, όπως και τα προσόντα του ερευνητή στο πλαίσιο του αντικειμένου της έρευνας

(β) Διαθέτετε, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, επαρκείς πόρους, χωρίς να προσφύγετε στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι κατώτεροι των 900 ευρώ μηνιαίως, ώστε να καλύπτετε τις δαπάνες σας

(γ) Διαθέτετε, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, ασφάλιση για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

(δ) Η σύμβαση υποδοχής πρέπει να καθορίζει τη νομική σχέση και τους όρους εργασίας σας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, με την υπογραφή της σύμβασης υποδοχής, ο ερευνητικός οργανισμός πρέπει να εκδώσει ατομική δήλωση αναλαμβάνοντας την οικονομική ευθύνη για τυχόν έξοδα που θα προκύψουν αν παραμείνετε στην Ελλάδα παράνομα μετά τη λήξη του συμβολαίου.

Είμαι ερευνητής σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Μπορώ να συνεχίσω την έρευνά μου στην Ελλάδα ή το αντίστροφο;

Αν η παραμονή σας στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες, δεν απαιτείται νέα άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς η άδεια που κατέχετε ήδη από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ σας παρέχει αυτό το δικαίωμα.

Ωστόσο, αν η παραμονή σας στην Ελλάδα ξεπερνά τους τρεις μήνες, θα χρειαστεί να υπογράψετε νέα σύμβαση υποδοχής με τον ερευνητικό οργανισμό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποκτήσετε την αντίστοιχη άδεια διαμονής για την έρευνά σας στην Ελλάδα.

Είμαι ερευνητής από τρίτη χώρα. Μπορώ να παραμείνω στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς μου;

Επιτρέπεται να παραμείνετε στην Ελλάδα για διάστημα δώδεκα (12) μηνών για να αναζητήσετε εργασία ή να ιδρύσετε επιχείρηση.

Κατόπιν αιτήματός σας, οι ελληνικές αρχές χορηγούν άδεια διαμονής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1030/2002, αφού πάρουν πρώτα επιβεβαίωση από τον φορέα υποδοχής για την ολοκλήρωση της ερευνητικής δραστηριότητας σας. Επίσης, η άδεια μπορεί να ανανεωθεί για σκοπούς επανένωσης της οικογένειας.

Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση αυτή τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από την λήξη της τρέχουσας άδειας σας. Η επιβεβαίωση από τον ερευνητικό οργανισμό σχετικά με την ολοκλήρωση της έρευνάς σας πρέπει να υποβληθεί εντός ενενήντα (90) ημερών μετά την λήξη της προηγούμενης άδειας.

Μετά από τουλάχιστον τρεις (3) μήνες από την έκδοση της άδειας διαμονής σας, πρέπει να αποδείξετε στην αρμόδια υπηρεσία ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική εύρεσης εργασίας ή ίδρυσης επιχείρησης ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσής σας.

Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια για την επέκταση της άδειας διαμονής, η αρμόδια υπηρεσία έχει την εξουσία να ανακαλέσει την άδεια διαμονής σας και των μελών της οικογένειάς σας.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου ως ξένος ερευνητής;

Εκτός από τα δικαιώματα που παρέχονται στους φοιτητές τρίτων χωρών, οι ξένοι ερευνητές έχουν επιπλέον δικαιώματα. Αυτά περιλαμβάνουν το δικαίωμα διδασκαλίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και ίση μεταχείριση με τους Έλληνες πολίτες, ειδικότερα όσον αφορά:

(a) Την αναγνώριση διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων επαγγελματικών τίτλων.
(b) Τις συνθήκες εργασίας, που περιλαμβάνουν μισθό και όρους απόλυσης.
(c) Κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης.
(d) Φορολογικά κίνητρα.
(e) Πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και δημόσιες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.