Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΣΤΕΓΗ

Διαμονή στη Φοιτητική Εστία

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) που αποτελείται από 4 κτήρια, τις εστίες Α, Β, Γ και Δ που βρίσκονται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. 
Σε όλα τα κτήρια μπορούν να στεγασθούν συνολικά 1.064 φοιτητές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους και κάντε αίτηση κάθε Σεπτέμβριο για την κλήρωση διαθέσιμων δωματίων μέσω της σχετικής υπηρεσίας.

Ενοικίαση σπιτιού στην Αθήνα

Η ενοικίαση σπιτιού στην Αθήνα είναι μια πρόκληση για όλους, και ειδικά για τους διεθνείς φοιτητές.

Ωστόσο, εάν ακολουθήσεις τις οδηγίες ενοικίασης και συγκεντρώσεις τα έγγραφα που χρειάζεσαι, θα είσαι εντάξει.  

Αρχικά, κατέγραψε ακριβώς τι θέλεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τη λίστα των επιλογών σου και επομένως να επιταχύνεις τη διαδικασία της ενοικίασης.

Σκέψου αν θέλεις να ζήσεις μόνος σου ή αν θέλεις έναν συγκάτοικο, ποια γειτονιά σε ενδιαφέρει, πόσα δωμάτια χρειάζεσαι, ποιον όροφο προτιμάς και το μέγιστο χρηματικό ποσό που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις για το μηνιαίο ενοίκιο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση ενός διαμερίσματος. Ωστόσο, εκτός από αυτά, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις. 

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να νοικιάσω ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα;

Τα έγγραφα που είναι απαραίτητα όταν θέλεις να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα είναι τα εξής: 

1. Ένα αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σου. Για να υπογράψεις το συμφωνητικό της μίσθωσης ή απλά για να δεις το διαμέρισμα (στις περισσότερες περιπτώσεις) πρέπει να δείξεις ένα αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σου, είτε στον ιδιοκτήτη, είτε στον κτηματομεσίτη είτε και στα δύο. 

2. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.  Για να μπορέσεις να ενοικιάσεις διαμέρισμα στην Ελλάδα, θα χρειαστείς τον ΑΦΜ σου και τον κλειδάριθμο για πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Taxisnet (εκτός εάν είσαι φοιτητής Erasmus+ και διαμένεις στην Ελλάδα για λιγότερο από 6 μήνες).

3. Συμφωνητικό μίσθωσης. Η ύπαρξη σύμβασης μίσθωσης είναι απαραίτητη, καθώς διασφαλίζει τα δικαιώματά σου ως ενοικιαστή και περιγράφει τα πράγματα που μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις στο μέλλον. Ένα υπογεγραμμένο συμφωνητικό μίσθωσης τόσο από τον ιδιοκτήτη όσο και από τον ενοικιαστή είναι υποχρεωτικό. 

4. Αποδοχή του συμφωνητικού μίσθωσης. Έως και 30 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να το δηλώσει στην πύλη Taxisnet ώστε να μπορείς εσύ μετά να την αποδεχτείς στην ίδια πύλη.

Πώς μπορώ να νοικιάσω ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρεις να νοικιάσεις σπίτι στην Αθήνα. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι:

Ενοικίαση χωρίς κτηματομεσίτη

Εάν βρίσκεσαι ήδη στην Αθήνα, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στη γειτονιά που σε ενδιαφέρει με κάποιον ντόπιο και να ψάξεις για κίτρινες επιγραφές με το "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ". Αυτή η μέθοδος μπορεί να ακούγεται λίγο παλιομοδίτικη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί.  Όταν ψάχνεις να μείνεις μακροπρόθεσμα στην Αθήνα, λάβε υπόψη ότι οι τιμές ενοικίασης για διαμερίσματα είναι διαπραγματεύσιμες. Έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις χαμηλότερη τιμή από την ζητούμενη εάν κάνει τις διαπραγματεύσεις ένας ντόπιος! 

Ενοικίαση μέσω κτηματομεσίτη

Μπορείς να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα μέσω κτηματομεσίτη στην Αθήνα, καθώς είναι συνήθως ευκολότερο, αλλά μερικές φορές κοστίζει κάτι παραπάνω.

Οι κτηματομεσίτες προσλαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες για να βοηθήσουν στην πώληση ή ενοικίαση των διαμερισμάτων ή των σπιτιών τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι μεσίτες περιλαμβάνουν και κάποια προμήθεια. 

Αλλά δεν είσαι πάντα αυτός που πληρώνει την προμήθεια, εκτός αν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα ακίνητο. Έτσι, όταν πρόκειται για ενοικίαση, ο ιδιοκτήτης πληρώνει συνήθως την προμήθεια, γι 'αυτό ο κόσμος προτιμά συνήθως να χρησιμοποιεί ιστοσελίδες ακινήτων αντί να απασχολει έναν μεσίτη.

Πριν υπογράψεις όμως οποιαδήποτε συμφωνία, βεβαιώσου για το ποιός πρέπει να καταβάλει αυτές τις προμήθειες. 

Διαθέσιμες ιστοσελίδες ακινήτων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αναζητήσει διαμερίσματα προς ενοικίαση διαδικτυακά . Παρακάτω υπάρχει μια ενδεικτική λίστα με τις διαδικτυακές πύλες ενοικίασης στην Ελλάδα:

Spitogatos.gr

Χρυσή Ευκαιρία

Plot.gr

Facebook Marketplace

Airbnb

Ένωση Μεσιτικών Γραφείων

Ομογενείς στην Ελλάδα (ομάδα στο FB)

Stay in Athens (κυρίως για φοιτητές Erasmus+)

Ενοικίαση από γνωστό σου

Μια άλλη δυνατότητα ενοικίασης είναι από γνωστό σου.

Έχει αποδειχθεί ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να βρεις ένα ωραίο και άνετο διαμέρισμα.

Απλά ενημέρωσε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι ενδιαφέρεσαι να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και αν κάποιος έχει πληροφορίες, θα σε ενημερώσει.  Συνήθως, όταν κάποιος θέλει να φύγει από ένα διαμέρισμα, θα προτείνει τους φίλους ή τους γνωστούς του στον ιδιοκτήτη. Με αυτόν τον τρόπο, και ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για την εύρεση νέου ενοικιαστή και εσύ δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για την εύρεση διαμερίσματος. 

Μέσω του Study in Greece

Το Study in Greece (SiG) είναι ο επίσημος φορέας της Ελλάδας για τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη διεθνή κινητικότητα των φοιτητών. Σας βοηθά να βρείτε το σωστό κατάλυμα για εσάς. Σε στενή συνεργασία με το δίκτυο εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών τους, παρέχουν ποικίλες επιλογές στέγασης στους φοιτητές όλων των προγραμμάτων.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Study in Greece ΗouSiG: https://studyingreece.edu.gr/el/stegasi/ για περαιτέρω βοήθεια και πληροφορίες.

Τι περιλαμβάνει το συμβόλαιο ενοικίασης στην Ελλάδα;

Η ύπαρξη ενός συμβολαίου ενοικίασης (Μισθωτήριο Συμφωνητικό Κατοικίας) είναι απαραίτητη, καθώς σε διασφαλίζει ως ενοικιαστή και καταγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων στο μέλλον. Μερικά από τα στοιχεία που συνήθως περιέχουν τα συμβόλαια ενοικίασης είναι:

• Διάρκεια της συμφωνίας (ημερομηνία έναρξης και λήξης)

• Ποσό εγγύησης

• Ποσό μηνιαίου μισθώματος

• Πρόσθετα εξόδα, ανάλογα με το είδος χρήσης

• Πληροφορίες αυξήσεων ενοικίου 

• Πλήρης κατάλογος επίπλων, εάν νοικιάσεις επιπλωμένο διαμέρισμα

• Συμμόρφωση με τον κανονισμό της πολυκατοικίας

• Κανόνες σπιτιού που καθορίζονται από τον ιδιοκτήτη, σχετικά με τα έξοδα επισκευής που θα καλύψει ή δεν θα καλύψει

• Χρονικό περιθώριο ειδοποίησης (τουλάχιστον ένας μήνας, εάν εσύ ή ο ιδιοκτήτης θέλει να ακυρώσει τη συμφωνία)

• Συνέπειες παραβάσεων

Ποιο είναι το κόστος ενοικίασης στην Αθήνα;

Οι μέσες τιμές ενοικίασης ορίζονται συνήθως ως κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων διαφέρουν ανάλογα με το πού σκοπεύεις να μείνεις.

Οι τιμές ενοικίασης είναι γενικά λογικές.

Οι τοποθεσίες κοντά στα πανεπιστήμια έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με εκείνες που βρίσκονται πιο μακριά.  Τα διαμερίσματα στην Αθήνα ενοικιάζονται κατά μέσο όρο €7,5 το τετραγωνικό μέτρο, φτάνοντας έως και τα €11 το τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με xe.gr. Ένα φοιτητικό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοστίζει περίπου € 350-500.

Όσον αφορά την καταβολή εγγυήσης για την ενοικίαση σπιτιού στην Ελλάδα, η προκαταβολή συνήθως αντιστοιχεί στα ενοίκια δύο μηνών. Δεν απαιτείται να είναι περισσότερο από αυτό το ποσό. Η εγγύηση χρησιμεύει για να διασφαλιστεί ότι ο ενοικιαστής θα επιστρέψει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη στην ίδια κατάσταση με την οποία παραλήφθηκε κατά την ενοικίαση.

Από την άλλη, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, τηλέφωνο), συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο ενοίκιο και αυτό πρέπει να αναφέρεται στο συμβόλαιο ενοικίασης. Εκτός από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν κάποιο τυπικό κόστος, το οποίο κατανέμεται μεταξύ των ενοικιαστών. Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν τον καθαριστή, τον κηπουρό, τη συντήρηση του ανελκυστήρα, την ηλεκτρική ενέργεια για τους κοινόχρηστους χώρους (σκάλες, διαδρόμους) κ.λπ. Αυτά λέγονται κοινόχρηστα.